Actievoerders aangehouden op viaduct Postdijk

Bij een protestactie op een viaduct over de A7 bij Marum zijn maandagavond twee mannen aangehouden. Volgens de politie gebeurde dit nadat ze twee agenten hadden beledigd. Ongeveer tien actievoerders hadden zich op het viaduct verzameld. Ze hadden twee trekkers en vijf auto’s bij zich. Aan het viaduct hingen spandoeken met de tekst ‘Covid-vaccin = vergif’ en ‘Blijf met je poten van onze kinderen af’. Agenten kwamen poolshoogte nemen om te controleren of de actievoerders geen regels overtraden. De twee aangehouden verdachten zijn een 66-jarige man uit Oosterwolde en een 50-jarige man uit Buitenpost. Beiden zijn dinsdag na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

Meer protesten langs de A7

Er is de laatste tijd vaker geprotesteerd langs de A7. Op verschillende plekken op en langs de snelweg is de laatste tijd meerdere keren afval gedumpt uit protest tegen de plannen van het kabinet om de stikstofuitstoot in de landbouw te verminderen.
Een afvaldumping bij Midwolde leidde vorige week tot een ongeluk waarbij meerdere auto’s waren betrokken. Daarbij vielen geen gewonden. Een oproep van de politie voor getuigen van het ongeluk en voor mensen met informatie over de afvaldumpingen heeft tot nu toe geen resultaat, aldus een woordvoerder.

Afval op de oprit A7 is inmiddels weg

Het afval dat maandagochtend vroeg op de oprit van de A7 bij Marum richting Drachten lag, is inmiddels opgeruimd, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Omdat er asbest in het afval zat, moest dat gebeuren door een gespecialiseerde opruimploeg. Dat gebeurde onder begeleiding van de politie.
Recent zijn meerdere aannemers bedreigd die door Rijkswaterstaat in de arm waren genomen om het gedumpte afval op snelwegen op te ruimen. Andere aannemers trokken zich terug uit angst voor soortgelijke bedreigingen.

Tekst: RTV Noord