Openluchtspektakel Spek om Spinnen maakt zich op voor 25-jarig jubileum

Datum: donderdag 8 juni t/m zaterdag 10 juni

Het openluchtspel van Stichting Spek om Spinnen uit Nuis/Niebert bestaat dit jaar 25 jaar. Al geruime tijd wordt er volop gerepeteerd voor de jubileumvoorstelling De Miljoenen van Oene. Een stuk dat is geïnspireerd op de afwikkeling van een erfenis die tot in de jaren ‘80 van de vorige eeuw heeft geduurd. 

In 1998 bracht Spek om Spinnen haar eerste voorstelling De slag om het Bolmeer. In de afgelopen decennia is Spek om Spinnen diep geworteld in Nuis/ Niebert en omgeving. 

Okke Emmens: regisseur en schrijver

Door corona moest er een streep worden gezet door de editie van 2020. Spelers en regie waren al volop in voorbereiding, maar de pandemie gooide roet in het eten. Zoals het nu lijkt staat niks een succesvolle toneelstuk in de weg. Met de in Nuis woonachtige Okke Emmens heeft het openluchtgezelschap een nieuwe regisseur en schrijver binnen de gelederen. 

Emmens woont sinds 2017 in Nuis en is werkzaam als regisseur en theaterdocent in Haarlem. De wegen van Spek om Spinnen en Emmens kruisten elkaar pas in het voorjaar van 2022. De regisseur en het bestuur hadden slechts één kennismakingsgesprek nodig om enthousiast te raken van elkaars kunnen. Een samenwerking was dan ook snel geboren. 

Terug naar de basis

Met de Miljoenen van Oene keert Spek om Spinnen weer meer terug naar de stevig gelegde basis van het gezelschap. In 2018 werd de voorstelling KoeKoe gespeeld. Een fabel in de beste traditie, met sprekende koeien en met veel vaart en humor. De voorstelling werd gewaardeerd door het publiek én door recensent Jacques d’Ancona. Toch is het besluit genomen om terug te keren naar datgene wat Spek om Spinnen succesvol heeft gemaakt: een voorstelling die vooral recht doet aan de geschiedenis en cultuur van het Westerkwartier. 

De Miljoenen van Oene vertelt de geschiedenis van Oene van Teyens (1798- 1866) eigenaar van de Coendersborg in Nuis. Het stuk speelt in het jaar 1862 en is voor een groot deel gebaseerd op de ware geschiedenis rond de erfenis van Oene en Etta van Teyens. De rechtszaken rond deze erfenis werden tot in de jaren ‘80 van de vorige eeuw gevoerd, maar zonder resultaat. Zoals gebruikelijk zal de voorstelling weer grotendeels in het Westerkwartiers gespeeld worden. 

Levensechte replica

Okke Emmens heeft De Miljoenen van Oene samen met Alie de Vries vormgegeven. De Vries is tevens regie-assistent, maar bovenal één van de oprichters van Spek om Spinnen. De rol van regie-assistent is er één die ze goed kent. In de beginjaren vertolkte ze die ook. Toen was het Teun Minses die regie en script voor zijn rekening nam, eveneens met hulp van De Vries.  

In deze jubileumvoorstelling staat de Coendersborg centraal. Het decor bestaat onder andere uit een levensechte replica van diezelfde borg. Die wordt op een doek van zo’n 13 bij 9 meter geprojecteerd. 

De kaartverkoop is inmiddels gestart, per avond is er plek voor ruim 700 toeschouwers. Kaarten zijn te koop via kaarten.spekomspinnen.nl en bij de Primera in Marum en Leek en Bakkerij van Esch in Tolbert en Zevenhuizen.