Feanster moune open op Fryske Mounedei

Zaterdag 12 oktober 2019

Zaterdag 12 oktober wordt de jaarlijkse Fryske Mounedei gehouden.
Uiteraard doet De Feanster Moune op Koartwald te Surhuisterveen daar aan mee.

“Op de molen is deze dag weer genoeg te zien”, zegt Jan Benedictus namens het bestuur van de stichting De Feanster Moune. “Onze actieve vrijwilligers willen u graag rondleiden en laten zien wat er op de molen gebeurt en wat het inhoudt om met een windmolen graan te malen en meel te produceren.” De bezoekers kunnen ook op eigen houtje rondkijken.

Tijdens de Mounedei wordt een duik in het verleden genomen. “Want zoals het meel in de molen heden ten dage wordt gemalen, zo werd het meel 100 jaar geleden ook gemalen op dezelfde plek. Alleen moest de molenaar toen leven van het produceren van meel en diervoeders. Nu is de molen een levend monument, die draait én produceert op pure natuurkracht”, legt Benedictus uit.

Bijzonder interessant is dat de restauratie van de oude maalstoel op de begane grond kan worden bekeken. Men kan daarbij zien wat er moet gebeuren aan houtbewerking en herstel van maalsteen.

De bezoekers worden tijdens deze open dag getrakteerd op een kopje koffie en men kan de huisgemaakte molencake of kruidcake proeven. Jan Benedictus: “Natuurlijk zijn onze cakemixen en koekmixen ook te koop. Dan kan men zelf thuis ook een lekkere molencake bakken.” Verder zijn er ambachtelijk molenbroden te koop, vers gebakken door bakkerij A. J. van der Bijl.

De molen is op de Fryske Mounedei van 9.30 uur tot 16.00 uur geopend. Het adres is Molenweg 6, de ingang van de molen is aan de kant van de Dalweg. De toegang is gratis.

Foto: Edo Werkman

« Vorige pagina