Kaasfabriek in Marum staakt voor een betere cao

Marum – De Kaasfabriek in Marum van FrieslandCampina ligt voor een gedeelte plat vandaag. Werknemers zijn voor 24 uur in staking gegaan voor een betere cao. Zeker vijftig personen zijn naar café Marktzicht in Marum gekomen om hun stem te laten horen.

In de kaasfabriek van Marum vind de grootste productie van de Edammer kaas ter wereld plaats. Ook deze productie is voor een gedeelte stil komen te liggen maar heeft geen effect voor de doorlevering aan klanten. Wel heeft de staking economische schade aan het bedrijf aangericht doordat de productie (deels) is komen stil te liggen.

In het ultimatum dat vakbond CNV de werkgevers heeft gegeven eisen zij een loonsverhoging van 10% maar de zuivelwerkgevers willen niet verder gaan dan een eindbod van 8%. Buiten de loonsverhogingen om heeft FrieslandCampina geen aandacht gegeven aan andere zaken welke om opheldering werden gevraagd. Zo gaat het om bijvoorbeeld roostervrije dagen en een betere regeling voor oudere werknemers die eerder met pensioen willen gaan.

De gezamenlijke vakbonden welke achter de kaasmakers staan hebben in een verklaring gezegd om net zo lang door te gaan met acties tot ze worden gehoord. Mogelijk breid de staking uit naar meer locaties binnen de zuivelindustrie.

Foto's: Evan Kooistra / 112marum.nl