Aantal opgerolde drugslabs Noord-Nederland verdubbeld

Brand, explosies of chemische dampen. Er gebeuren de afgelopen jaren meer ongelukken met drugslabs, waarbij meerdere gewonden en ook doden zijn gevallen. Ook in Noord-Nederland!

Een verborgen drugslab in jouw buurt kan levensgevaarlijk zijn. Dat ziet forensisch deskundige Gerry met eigen ogen als ze in een drugslab staan voor onderzoek. “We ruiken vaak een sterk chemische lucht en dragen altijd beschermende kleding.”

Gerry treft in een drugslab allerlei chemische stoffen aan, waarvan we nog niet weten wat het is. “Dat zit soms in grote stalen ketels, maar ook wel in jerrycans of vaten. Vaak ontbreken er belangrijke onderdelen, zoals drukmeters of drukventielen, die een ontploffing moeten voorkomen.”

Zo’n ontploffing is heel gevaarlijk. “Een groot risico voor de omgeving. Een ontploffing komen niet alleen chemische stoffen in de omgeving terecht, maar kunnen ook onderdelen uit het lab tientallen meters ver weggeslingerd worden. Als dat gebeurt, is de schade niet te overzien.”

Het afval uit een drugslab wordt vaak in de natuur gedumpt. “In een lab ligt er vaak een vieze bruine drab op de grond, waar we alleen met beschermende kleding in stappen. Dat soort mengsels van chemische stoffen brengt grote schade aan natuur, mens en dier.”

Gerry: “We hebben de hulp van mensen nodig om drugslabs te vinden en op te rollen. Daarom is het belangrijk dat iedereen weet hoe je een drugslab herkent. Vaak zie je:

Afgeplakte ramen, veel onverwachtse bezoekers, vooral in de avond en de nacht en eenn sterke chemische lucht in de buurt van een pand. En opvallend veel bewaking door camera’s of waakhonden.

Als je vermoedt dat ergens een drugslab zit, bel dan altijd de politie via 0900 8844. Bij dreigende situaties of als je een drugslab vindt, bel 112. Tips doorgeven kan natuurlijk ook anoniem via 0800 7000.”

Politie Basisteam Westerkwartier