Grote uitslaande brand aan de Factorij in Marum

Grote uitslaande brand aan de Factorij in Marum

Tekst: brandweer Groningen – Op maandagochtend 9 maart 2020 brak omstreeks 12:00 uur brand uit in een bedrijfspand aan de Factorij in Marum. De brand brak uit in een opslag voor kunststofpallets en breidde zich razendsnel uit. Vanwege de deze snelle branduitbreiding is door Meldkamer Noord Nederland opgeschaald naar grote brand. Toen de eerste blusvoertuigen ter plaatse kwamen, was de brand inmiddels overgeslagen naar het aangrenzende bedrijfspand en is er opgeschaald naar zeer grote brand.

Bestrijding

Tijdens het blussen werd al snel duidelijk dat de brand zich zo snel uitbreidde dat twee percelen niet meer te redden waren. Dat ging om het pand waar de brand begon en het aangrenzende perceel. De inzet richtte zich daarom al snel op de nabijgelegen woning en twee bedrijfsverzamelgebouwen. Om de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten goed te kunnen coördineren werd er opgeschaald naar GRIP 1.

Vuurzee

Ondanks de inzet van heel veel materieel en personeel kon niet voorkomen worden dat de beide bedrijfsverzamelgebouwen alsnog door de vuurzee verwoest werden. De nabijgelegen woning en een vijfde bedrijfspand konden behouden worden. Omstreeks 17:00 uur kon het sein brand meester worden gegeven. Het nablussen duurde echter tot in de nacht.

Inzet

Bij deze brand zijn 3 brandbestrijdingspelotons, dat zijn 12 blusvoertuigen, 3 hoogwerkers, 3 verkenningseenheden en het Drone-Team van Rijssen ingezet. Daarmee was het een interregionaal grootschalig brandweeroptreden met 32 verschillende ploegen uit Drenthe, Twente, Friesland en Groningen. Naast de brandweer waren er andere disciplines ingezet zoals de gemeente Westerkwartier, Rijkswaterstaat, Politie, Ambulancezorg Groningen, Waterschap Noorderzijlvest en Veiligheidsregio Groningen.

Rookontwikkeling

Vanwege de forse rookontwikkeling die bij de brand vrijkwam is het bedrijventerrein De Poort in Marum volledig ontruimd. Daarnaast is een NL-Alert in de omgeving verzonden, met het advies om ramen en deuren te sluiten en indien mogelijk ventilatie uit te schakelen.

Wegafsluiting

Tijdens het blussen was de Noorderweg in Marum afgesloten voor al het verkeer. Rijkswaterstaat heeft tijdens de brand alle op- en afritten van de A7 ter hoogte van Marum afgesloten voor al het verkeer.

Geen gewonden

Bij de brand zijn gelukkig geen personen of dieren gewond geraakt.

Foto's: Diverse fotografen

Maandag 9 maart 2020

« Vorige pagina