Ben ik dáárvoor aan de kant gegaan??

Misschien heeft u dat weleens gedacht als u bij rood licht gepasseerd wordt door een politieauto met zwaailicht en loeiende sirene, die voorbij de kruising de signalen uitschakelt en rustig doorrijdt. Dat was niet omdat onze collega’s graag snel terug naar het bureau of naar huis wilden. Graag leggen we uit wat er op zo’n moment wel aan de hand is.

Als de 112-meldkamer een melding krijgt van een mogelijk levensbedreigende situatie, wordt opdracht gegeven aan een eenheid op straat om met spoed te gaan rijden. Soms blijkt tijdens het verdere telefoongesprek dat de situatie toch minder spoedeisend is dan het eerst leek. De eenheid krijgt dan te horen dat de rit rustiger kan worden voortgezet.

Het kan ook gebeuren dat er net een eenheid vrijkomt die dichter bij het noodgeval is. Of, als er al een ambulance onderweg is (zoals bij een vermoedelijke reanimatie), dat deze is gearriveerd en meldt dat het meevalt.

Onze collega’s zijn getraind om en veilig moment uit te kiezen voor het veranderen van de status van hun rit. Zij doen dit niet wanneer andere weggebruikers net aan het uitwijken zijn of in een complexe situatie. U mag erop vertrouwen dat wij nooit voor niets met voorrangssignalen rijden.

Ook kan het voorkomen dat u snel wordt ingehaald door een politievoertuig of dat een voertuig door rood rijdt zonder de optische en geluidssignalen. Dit is dan omdat de melding dan maakt dat dit niet kan. Dit kan bijvoorbeeld een overvalarm of inbraak zijn. Als we dan met veel lawaai aankomen is dat niet wenselijk.

Er is altijd een reden voor ons rijgedrag en we zijn dankbaar voor uw vertrouwen en medewerking!

Politie Basisteam Westerkwartier