DOP stunt 2023

De gemeente Zuidhorn heeft al in 2018 7 betonkoppen ontvangen van Doede Cruiming. De Duitse kunstenaar Lothar Frieling heeft deze koppen ontworpen en gemaakt. De koppen zijn onderdeel van het kunstwerk genaamd Der betonkopf en bestonden origineel uit 23 koppen. Het was de wens van Doede dat deze 7 koppen in Zuidhorn geplaatst zouden worden, of in de directe omgeving van Zuidhorn.

De gemeente worstelde meerdere jaren om hiervoor een geschikte plaats te vinden i.v.m. de afmetingen en het zware gewicht. Meerdere mensen hebben door de jaren heen, bij de gemeente erop aangedrongen actie te ondernemen om de koppen te plaatsen.

Daarom werd er uiteindelijk begin Januari 2023 besloten, de hulp van de inwoners te vragen. De inwoners konden suggesties aanleveren tot 31 januari dit jaar, over locaties waar deze koppen moesten komen te staan. Totaal kwamen er 73 suggesties naar voren. Deze werden door de gemeente beoordeeld en er bleven nog 5 opties over. Opnieuw kon er gestemd worden op deze 5 locaties door de inwoners tot 15 oktober dit jaar.

Al met al een langdurige kwestie bij de gemeente. Daarom besloot de DOP de gemeente een handje te helpen en plaatste deze koppen in sneltrein vaart in ons mooie Doezum.

Veel moeite koste het ons niet om de koppen te bemachtigen. In oktober waren de koppen binnen een kwartier opgeladen op de gemeentewerf in Noordhorn. Dit omdat de slagboom omhoog stond. Ook werden er geen camera’s gespot in de omgeving.

Over de locatie van waar de koppen moesten komen te staan in Doezum, was binnen 1 vergader avond beslist.

Kunstenaar Lothar Frieling staat er om bekend dat veel van zijn kunst grappig maar ook kritisch zijn bedoeld. Zijn gedachten achter het kunstwerk Der betonkopf is tegen bekrompenheid en bedoeld om mensen aan het denken te zetten.

Graag wil de DOP de gemeente Westerkwartier bij deze ook aan het denken zetten, over een oudejaarsstunt uit het verleden. In 2015 hebben we het kunstwerk van de nieuwbouwwijk het Roblespark uit Grootegast ontvreemd. Om aandacht te vragen voor het te kort aan woningen in Doezum. Echter zijn we nu een paar jaar verder maar nog steeds geen nieuwe starterswoningen.

Beste Gemeente Westerkwartier, steek daarom als bestuur eens de koppen bij elkaar en maak de nieuwbouwplannen klaar.

Foto's en tekst: DOP