Jaar cel geëist voor opslag drugsafval in loods Marum
Een 50-jarige man uit Groningen hangt een celstraf van een jaar boven het hoofd, voor opslag van drugsafval in Marum. De 140 blauwe vaten, gevuld met dat afval, stonden onder een dekkleed in een loods aan de Transportweg.
De politie kreeg op 3 mei 2020 een melding van de eigenaar van de loods. Hij had blauwe vaten gezien, weggestopt onder een kleed. Hij vertrouwde de zaak niet. Een 37-jarige man uit Groningen huurde het pand. De lege ruimte zou worden gevuld met aanhangwagens en luchtkussens. Als de verhuurder een blik in de loods werpt, ziet hij geen luchtkussens en aanhangwagens. Wel weggestopte blauwe vaten waar een doordringende chemische lucht omheen hangt.
Oplichter herkend
De huurbaas herkende de 37-jarige huurder als de oplichter die voorkwam in een item van het televisieprogramma Tros Opgelicht. Uiteindelijk vond de politie 10.000 liter amfetamineresten in de loods. Een buurman van de verhuurder vertelde de agenten dat hij twee mannen blauwe vaten uit een gehuurd busje zag slepen. Eén van hen was de huurder, de andere man de 50-jarige Groninger. De buurman noteerde het kenteken van dat busje.
Strafzaak uitgesteld
Beide mannen ontkenden iets met het gevonden drugsafval te maken te hebben. Op een handschoen in de loods zat dna-materiaal van de dertiger. De strafzaken van de twee mannen dienden vorig jaar in november. De dertiger kreeg een celstraf van een jaar opgelegd. De vijftiger had net een nieuwe advocaat in de arm genomen. Hij stond woensdag alsnog terecht voor zijn rol in dit geheel. Hij wilde destijds een klusbedrijf opzetten en had de ruimte nodig voor zijn gereedschap.
Niet spraakzaam
Hij bemoeide zich niet blauwe vaten, zegt hij. ‘Dat zijn mijn zaken ook niet.’ Hij wilde verder tegenover de rechter weinig kwijt. De officier van justitie zag in de telefoongegevens van de man en de verklaring van de buurman voldoende bewijs voor een veroordeling. ‘Drugsafval kan niet legaal worden ingeleverd en is schadelijk voor de natuur en samenleving’, zei de aanklaagster. Ze zag geen aanleiding om voor de Groninger een andere straf te eisen.
De advocaat van de man vond dat er te weinig bewijs was voor een veroordeling en pleitte voor vrijspraak. Mocht het toch tot een afstraffing komen, dan zou een taakstraf in haar ogen afdoende zijn.
De rechtbank doet 16 augustus uitspraak.
(foto is ter illustratie)
Tekstbron: RTV Noord